asielweigerland

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over de juridische stappen die de EU gaat zetten tegen de Centraal-Europese landen die weigeren mee te werken aan de herverdeling van asielzoekers uit Griekenland en Italië. Weigerlanden heten zulke landen al sinds 2012 en zo worden ze ook in het artikel genoemd, maar boven het artikel figureert het woord asielweigerlanden in de kop ‘EU zet druk op asielweigerlanden’.

Zo maakt asielweigerland zijn opwachting in onze taal. Het woord is synoniem met weigerland, maar dat woord is blijkbaar relatief nog zó onbekend, dat de koppenmaker van Trouw de voorkeur gaf aan asielweigerland. Voor een woordenboekmaker is dat nuttige informatie. Die kan uit het voorkomen van asielweigerland opmaken dat weigerland op 14 juni 2017 door de taalgemeenschap nog niet als courant wordt beschouwd. Die informatie is nuttig en helpt de woordenboekmaker te beoordelen of weigerland al dan niet rijp is om te worden opgenomen in de Dikke Van Dale. En mocht op grond van frequentie en spreiding van het woord weigerland nu al besloten zijn om dat woord op te nemen in de Dikke Van Dale, dan kan de informatie die asielweigerland nu biedt wellicht leiden tot labeling van weigerland.

Weigerland is lexicografisch gezien dus het interessante woord, maar wat weten we erover? Dat het vroeger weleens is gebruikt als gelegenheidssamenstelling voor een land dat iets weigert, maar dat het sinds 2015 vooral in het meervoud wordt aangetroffen ter aanduiding van een land dat weigert te voldoen aan de EU-bepalingen ten aanzien van de verdeling van vluchtelingen. Weigerland is dus een samenstelling met de virtuele betekenis ‘land dat iets weigert’ en de specifieke betekenis ‘land dat weigert asielzoekers op te nemen (al dan niet conform bepaalde afspraken)’.

Juist omdat het woord zo’n specifieke toepassing heeft gekregen, is de betekenis ervan onvoorspelbaar. Het is een ondoorzichtige samenstelling geworden, die dan ook potentieel interessant is voor woordbeschrijvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *