warmtezombie

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Het Nederlandse taalgebied zucht vandaag onder extreme hitte en die situatie veroorzaakt een stijging van het aantal verkeersongevallen, schrijft De Redactie vandaag. Geen wonder, want ´bij warm weer neemt de concentratie van de bestuurders af, ze kunnen versuft raken, en ze reageren emotioneler op verkeerssituaties.´

Te onzen redactieburele gaan we bij warm weer graag een verfrissend autoritje maken, omdat de auto eigenlijk de enige plek is waar de airco de temperatuur tot onder de 20 graden kan doen dalen, maar De Redactie heeft uitgezocht dat in landen waar extreme hitte heerst juist ‘15 procent van de verkeersongevallen gebeurde doordat de bestuurders bevangen raakten door de hitte’. De Redactie vervolgt: ‘Rijden in een hete auto kan vergeleken worden met rijden wanneer men zeer slaperig is, en het is niet minder gevaarlijk dan rijden na enkele glazen alcohol.’ Ook speelt mee dat oververhitte chauffeurs emotioneler reageren en daardoor roekelozer gaan rijden.

De Redactie noemt zulke door de warmte bevangen brokkenpiloten warmtezombies. En dat is een mooi woord, dat vandaag zijn debuut maakt: op internet en in de kranten was het vóór vandaag althans niet te vinden. Het medium heeft een paar tips voor wie geen airco in de auto heeft: ventileren voordat je in de auto stapt en ook tijdens het rijden de ramen open houden. Veel drinken. Water natuurlijk, want water verkoelt en zorgt ervoor dat je niet uitdroogt.

Warmtezombie is mogelijk gevormd naar het voorbeeld van heat zombie, maar kan evengoed in het Nederlands zijn gevormd volgens een bepaald patroon: zombie duidt een persoon aan die zonder na te denken leeft en het eerste woorddeel noemt de oorzaak van die staat van onbewustheid. Vanuit dat perspectief past warmtezombie prima tussen drankzombie, drugszombie en ghb-zombie.

 

  1. Corinne Crombé

    Plezant woord om te gebruiken op warme dagen! Dat kan alleen maar uit de pen van Luc De Roy gevloeid zijn (ik hoor het hem al zeggen..) en ik voeg het met plezier toe aan mijn woordenschat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *