Trumpshake

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trumpshake, in de Vlaamse kranten is het woord al een paar maanden bekend, maar vandaag debuteert het eindelijk ook in de Nederlandse media. Op de website van Trouw om precies te zijn. Aanleiding is de handdruk waarop de nieuwe Franse president Emmanuel Macron afgelopen weekend Donald Trump vergastte.

De Trumpshake is een handdruk waarbij de Amerikaanse president de ander stevig vastgrijpt, zodat die zich niet zomaar los kan maken. Volgens Trouw lijkt de manier waarop iemand andermans hand schudt iets onschuldigs, maar in feite definieert de handdruk de onderlinge verhouding. ‘Hij is vooral bedoeld om de hiërarchie vast te stellen (..) De manier waarop je elkaar aanraakt zorgt voor hormonen in je lijf. Is de aanraking prettig, ontstaat er een knuffelhormoon. Is de aanraking onprettig, ontstaat het stresshormoon. Is er een machtsstrijd bezig, zoals bij Trump en Macron, wordt testosteron aangemaakt.’

 

De Trumpshake, waarbij de Amerikaanse president trekkende bewegingen maakt, is typisch een uiting van dominantie. Het moet voor Trump dan ook even slikken zijn geweest toen Macron, die gewaarschuwd was voor Trumps handdruk, de rollen probeerde om te draaien en tot twee keer toe Trump vastgreep. En hoewel Trump wel de trekkende beweging maakte, lukte het hem niet meteen om weer los te komen uit de greep van Macron. Op Twitter werd al gesproken over een Macronshake, maar zo ingeburgerd als Trumpshake is dat woord nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *