oliebaby

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vrouwen die ongewild kinderloos zijn hebben meer kans op een zwangerschap wanneer zij hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie,’ schrijft het Algemeen Dagblad vandaag op basis van onderzoek van gynaecologen van het VU medisch centrum. Het resultaat van zo’n oliespoeling noemt de krant een oliebaby.

Een spoeling van de eileiders om dode cellen en slijmproppen te verwijderen heeft blijkbaar een gunstig effect op de kansen op zwangerschap. Daarom wordt met de samenstelling van de daarbij gebruikte vloeistof geëxperimenteerd. Bij een spoeling op oliebasis werd 40% van de vrouwen binnen een half jaar zwanger (van een oliebaby dus), bij een spoeling op waterbasis werd ‘slechts’ 29% van de vrouwen binnen een half jaar zwanger (hun baby’s zullen we voor het gemak maar waterbaby’s noemen).

Het onderzoek werd overigens geleid door een gynaecoloog die zélf ook een oliebaby is. ‘Zijn moeder, die niet zwanger kon worden, liet in 1960 haar eileiders doorspoelen met dit middel. Vlak daarna was ze zwanger.’ Even terzijde: het moet geweldig zijn als je jaren na dato je eigen conceptie wetenschappelijk kunt verklaren.

Het vermoeden bestaat op basis van het nu uitgevoerde onderzoek dat de spoeling met papaverzaadolie leidt tot een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Als deze hypothese klopt, zullen in de toekomst meer oliebaby’s op aarde worden gezet, hoewel het maar de vraag is of deze baby’s ook in de toekomst oliebaby’s zullen worden genoemd. Maar het kan wél, diepvriesbaby, proefbuisbaby en reageerbuisbaby, die ook iets zeggen over de conceptie, zijn immers ook ingeburgerde woorden geworden.

Hoe heten de oliebaby’s als ze straks volwassen zijn? De woorden oliemannetje en olievrouwtje zijn al bezet, namelijk voor een po­li­tiek tact­vol­le be­mid­de­laar die zelf op de ach­ter­grond blijft. Hoewel? Als een vervolgonderzoek naar die politieke oliemannetjes en olievrouwtjes in de verre toekomst een correlatie uitwijst met hun conceptie als oliebaby, is dat in elk geval in het kader van het beroepskeuzeonderzoek interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *