inkt-dna

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over inkt. Inkt op bankbiljetten en dan in het bijzonder inkt die bankbiljetten kan identificeren als afkomstig van een plofkraak. Want wat blijkt? Een deel van de pinautomaten in Nederland is ‘beveiligd met een onzichtbare spray die tijdens een plofkraak over het buitgemaakte geld wordt gesproeid.’

Inkt-dna, zo heet deze spray en met behulp ervan ‘kan de politie nu verdachten van een plofkraak koppelen aan veel meer zaken.’ Uit dossierstukken van een zaak die momenteel onder de rechter is, blijkt namelijk ‘dat iedere geldcassette in een geldautomaat een inktbeveiligingssysteem bevat met een unieke dna-code, de zogeheten dna-marker.’

Berooft een onverlaat nu een geldautomaat, dan ontstaan er inktsporen: op iemands handen, op iemands kleding, in iemands auto. ‘Het bewijs kleeft dus letterlijk aan een verdachte.’ Al is de inkt zelf vaak niet of nauwelijks zichtbaar en is er dus forensisch onderzoek nodig om de inktsporen op het spoor te komen.

Het inkt-dna (een unieke marker in de vorm van inkt) is slechts een van de vele maatregelen in de strijd tegen plofkraken, die gevaarlijk zijn voor de dader en het publiek, veel schade teweegbrengen en voor veel overlast zorgen. Met de inzet van het inkt-dna hopen politie en justitie vooral bendes – plofkraken worden nogal eens seriematig door criminele organisaties gepleegd – op te kunnen rollen om zo deze vorm van criminaliteit terug te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *