jihadpil

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren kwam het woord al langs bij de NOS, maar vandaag staat het ook in De Volkskrant, dus móét het wel wat zijn: jihadpil. Met dat woord wordt een peppil voor jihadi’s bedoeld. Zulke peppillen blijken volgens De Telegraaf te worden gemaakt in een ‘Jihad-lab in Limburg’, een schuur in Brunssum vol peppillen voor IS-strijders’, waar zogenaamde captagonpillen gevonden zijn.

Jihadpil is weliswaar een opvallend, maar ook een nogal onnozel woord, te vergelijken met even onnozele fictieve woorden als woordenboekmakerspil of kruistochtenpil, waarin het eerste woorddeel de doelgroep van de peppil noemt of de activiteit waarbij de peppil wordt geslikt.

Het échte woord dat nog niet in de Dikke Van Dale staat en dat er in dit bericht toe doet, is dan ook niet jihadpil, maar captagonpil, of nog beter: captagon. Dat is trouwens géén nieuw woord, want in het verre verleden werd captagon al voorgeschreven als middel tegen depressies en adhd. Waarschijnlijk was het toen te vaktalig voor vermelding in de Dikke Van Dale, waar het dus niet in staat. Een andere reden waarom captagon het woordenboek nooit gehaald heeft, kan zijn dat het een merknaam is’, voor fenethylline.

Het zat captagon niet mee: later was er ‘geen markt meer’ voor het middel, omdat het verslavend bleek te zijn en er effectieve alternatieven bleken te bestaan. Kortom, behalve met jihadpil lijkt het ook niet wat te worden met captagon, althans niet in het woordenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *