mattienaaier

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een trending woord op Twitter is vandaag mattienaaier. Aanleiding is de keuze van radio-dj Mattie van de Mattie & Wietze show op Qmusic om zonder zijn radiovriend Wietze verder te gaan voor een hoog salaris en een Tesla onder de kont. Mattienaaier wordt zelfs al voorgedragen als Woord van het Jaar.

In radioland is de waan van de dag morgen gelukkig weer oud nieuws, maar voor het woord mattienaaier geldt dat het ook vandaag al niet nieuw is. In de straattaal wordt mattienaaier al minstens zeven jaar aangetroffen. Althans, onze vroegste schriftelijke bron dateert uit 2010. Waarschijnlijk is het woord zelfs nog wat ouder, omdat het afkomstig is uit een vooral mondeling gebezigde variant van het Nederlands. Vermoedelijk zal mattienaaier vanaf nu wel wat populairder worden.

Mattienaaier is een straattalige variant van matennaaier: iemand die een ander nadeel berokkent om daar zelf beter van te worden, vooral iemand die niet loyaal is jegens zijn collega’s. In mattienaaier is maat (vriend) vervangen door het uit het Sranantongo afkomstige leenwoord mattie (goede vriend). Dit sranantongowoord is een verbastering van Engels mate (vriend) of van Nederlands maat (makker, vriend, gezel, collega). De eigennaam Mattie (de naam van de radio-dj) is een verkleinvorm van Matthijs of Mattheus en heeft etymologisch gezien dus niets met het sranantongowoord mattie te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *