klimaatpauper

geplaatst in: Klimaatwoorden, Woord van de dag | 3

Een ‘kaste van klimaatpaupers’, die zal volgens De Volkskrant binnenkort ontstaan als gevolg van het energiebeleid. De energietransitie die al begonnen is, de vergroening, de ontgrijzing, kortom de verduurzaming, het kost allemaal heel veel geld. Vooral de minder welgestelde mensen moeten daar verhoudingsgewijs een grotere financiële bijdrage aan leveren. De energielasten drukken immers zwaarder op de lage inkomens dan op de hoge, te meer omdat die lage inkomens vaak in oudere, slechter geïsoleerde woningen wonen. Soms zijn mensen met een relatief laag inkomen nu al meer dan tien procent daarvan kwijt aan de energienota. De energienota zal steeds hoger worden, voorspelt de Volkskrant. Als gevolg hiervan zullen de minvermogenden verarmen, zo niet geheel ontmoedigd worden om gebruik te maken van de dure, groene energie. Klimaatpaupers zullen ze, kortom, worden.

Klimaatpauper is een nieuw woord, maar het is tegelijkertijd de zoveelste nieuwe samenstelling met klimaat als eerste woorddeel. Of het woord levensvatbaar is, valt te bezien, maar als een groep mensen inderdaad op termijn geen toegang meer heeft tot de nutsfaciliteiten, zal daar ongetwijfeld een naam voor komen. Klimaatpauper is dan een heel geschikte kandidaat.

3 reacties

  1. Jannelies

    Ach, afgelopen tijd heb ik al woorden gelezen als ‘wraakvader’ en ‘vergistoerist’. Ik vind het verschrikkelijk, deze verzinsels.

  2. Anita

    En gisteren hoorde ik dat we een WEN-file hadden. De afslagen rondom Almere waren voorzien van een andere aftakking 🙂

  3. Rachelle

    Beetje laat maar afgezien dat ik dit soort “nieuwe” woorden belachelijk vind, vind ik dit woord met pauper erin ook nog een groffe belediging tav. de toch al minder bedeelden. Een veel netter woord dan pauper wat ook aangeeft dat de wereld verdeeld is zou bijv. klimaatminima kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *