tussenbaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tussenbaan werd tot voor kort incidenteel gebruikt ter aanduiding van een baan die men aannam om de periode tot een volgende, gewenste baan te overbruggen. Vandaag krijgt dit woord een nieuwe lading en wordt het bovendien geïnstitutionaliseerd: ‘Tussen het bijbaantje van vakkenvuller en de vaste baan introduceren supermarkten en levensmiddelenzaken een nieuw fenomeen: de tussenbaan. Een medewerker kan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar. Tegelijkertijd ontvangt hij geld voor scholing, zodat hij daarna naar verwachting makkelijker elders werk vindt.’ (Volkskrant, 14-7-2017)

Het is niet alleen een interessant concept, maar als het wat wordt met die tussenbanen, zal het woord nu ook wel ingeburgerd raken. Morfologisch valt er niet veel over te vertellen. Het woord is in feite alleen maar interessant omdat het vanaf nu in een zeer specifieke betekenis zal worden gebruikt. Tenzij het een luchtballonnetje is, dit plan. Dan zal het over enige tijd weer als vanouds incidenteel worden gebruikt, als synoniem van een overbruggingsbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *