West Betuwe en andere Gelderse gekkigheden met de spelling van gemeentenamen

geplaatst in: Actueel | 1

Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal gaan binnenkort fuseren. Als inwoner van Neerijnen mag ik tot 19 april mijn stem uitbrengen op een van de voorgestelde namen voor de nieuwe fusiegemeente: Betuwewaard, Waal en Linge of West Betuwe.

Spellingtechnisch gezien valt West Betuwe wat mij betreft af. De Spellingwet1 bepaalt dat we met west, oost, zuid en noord samengestelde aardrijkskundige namen met een koppelteken moeten schrijven. Zoals er tussen zuidoost en Azië (Zuidoost-Azië) of zuid en Holland (Zuid-Holland) een streepje hoort, zo hoort er tussen West en Betuwe dus óók een koppelteken: West-Betuwe.

Gelderse gekkigheid

Gelderland blijkt de enige provincie te zijn waar nieuwe gemeentenamen met noord, oost, west en zuid systematisch fout gespeld worden. In andere provincies worden zulke gemeentenamen netjes met een koppelteken gespeld: de gemeente Noord-Beveland, de gemeente Súdwest-Fryslân en de gemeente West-Stellingwerf. Om de kwestie wat breder te trekken: ook elementen als midden, oud en nieuw in geografische namen worden doorgaans met een koppelteken gespeld: Midden-Drenthe, Midden-Delfland, Neder-Betuwe en Oud-Beijerland.

Neder-Betuwe – eveneens in Gelderland – is trouwens ook wel een raar geval: qua spelling wijkt deze in 2002 ontstane gemeentenaam onnodig af van Overbetuwe. Eigenlijk zou Nederbetuwe beter zonder streepje geschreven kunnen worden: samenstellingen met neder worden in goed Nederlands nu eenmaal zonder koppelteken gespeld. Maar in Gelderland hoeven ambtenaren zich blijkbaar niet aan de Spellingwet te houden. Daar spellen ze Neder-Betuwe, Oost Gelre, West Maas en Waal. En straks wellicht dus ook West Betuwe.

Maar willen de inwoners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal eigenlijk wel in een fout gespelde gemeentenaam ‘wonen’? En wordt het niet eens tijd om de baasjes van de Gelderse gemeentenamen eens naar een gedegen spellingcursus te sturen?

1 Zie de ‘Leidraad’ in het Groene Boekje, regel 16g; gewone stervelingen mogen hier van afwijken, maar ambtenaren worden geacht zich aan de Spellingwet te houden.

  1. Henk

    Súdwest-Frsyslân heette eerst Súdwest Fryslân. De naam is pas later gecorrigeerd in Súdwest-Fryslân. Dat heeft de gemeente 200.000 euro gekost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *