exitrekening

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het was gisteren een roerig dagje in het Europees Parlement. Daar stemden de meeste Europarlementariërs in met harde maatregelen tegen het Verenigd Koninkrijk. Een van de maatregelen die deze euroverlater wordt opgelegd is een ‘stevige exit-rekening’, aldus Trouw vandaag.

Kranten hebben nog steeds de neiging om in samenstellingen met exit een koppelteken te schrijven (exit-akkoord, exit-rekening), maar dat streepje is nergens voor nodig. Exitrekening is een doodgewone samenstelling, die zoveel betekent als rekening die betaald moet worden bij het verlaten van een samenwerkingsverband.

Het is een vrij nieuw woord. Sinds 29 maart 2017 hebben we het vijf keer in de krant gelezen. Als samenstelling is exitrekening inhoudelijk niet zo interessant, maar omdat te verwachten valt dat er de komende tijd veel over de hoogte van die rekening gesteggeld zal worden, vermoeden we het woord wel vaker in de media te zullen aantreffen. Het zou weleens een serieuze kandidaat kunnen worden in de verkiezing van het economische woord van het jaar.

Het was overigens een beschamende vertoning, die vergadering over de uitgangspunten van de Brexitonderhandelingen (nóg zo’n woord dat vaak met een streepje gespeld moet worden, terwijl dat niet nodig is). Toen Brexitboegbeeld Nigel Farage een scherpe redevoering hield, gaven de Europarlementariërs luidkeels uiting aan hun afkeuring door hem met argumenten te bestrijden luidkeels boe te roepen. Tja, je zou er haast euroscepticus van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *