moederzonde

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over het oordeel van God theologen over zelfmoordterroristen en in het interview met een imam valt een interessant woord: moederzonde: ‘Zelfmoord, zelfdoding (…) wordt binnen de islam gezien als een moederzonde, een zonde die aanleiding geeft om naar de hel te gaan.’

De zelfmoordterrorist – ‘degene die mensen doodt met wie wij veilig samenleven – zal de geur van het paradijs niet ruiken’, voegt de imam daaraan toe. Heldere taal, al zal een criticus hier misschien toch tegenoverstellen dat de imam zich er wel wat gemakkelijk afmaakt wanneer hij suggereert dat moslimterroristen theologisch gezien niet in overeenstemming met de islam opereren. Ze beroepen zich daar immers wél op.

Maar dat ter zijde. Het gaat om het woord moederzonde. We kennen dat woord uit het lange gedicht Hagar van Isaac da Costa en troffen het in 1998 al eens aan in NRC Handelsblad, waarin drankgebruik een moederzonde wordt genoemd. Op moslimsites worden drank, alcohol dus, en soms ook drugs weleens ‘de moeder aller zondes’ genoemd en misschien moeten we moederzonde zoals dat vandaag in de Volkskrant figureert in lijn daarmee opvatten.

Stel dat dit correct is, dan kunnen we deze moeder aller zondes, en dus ook moederzonde, interpreteren in lijn met het bekende arabisme de moeder aller oorlogen (de belangrijkste oorlog). Als zelfmoord de moeder aller zondes oftewel de moederzonde is, wordt hiermee dus bedoeld dat de imam vindt dat in de islam zelfmoord de allerbelangrijkste, lees de allerergste zonde is. Dat sluit wel aan bij wat de imam verder zegt: ‘In een overlevering vertelt de profeet dat iemand die zichzelf met een voorwerp doodt op de dag des oordeels de hel binnentreedt om daarin zichzelf steeds opnieuw op dezelfde wijze te doden, tot in de oneindigheid.’

De term moeder aller zondes moeten we in dit geval als een arabisme opvatten, maar we kennen de term ook uit de westerse literatuur. IJdelheid wordt in het Westen vaak de moeder aller zondes genoemd, en Oscar Wilde noemde jezelf serieus nemen ‘de moeder aller zondes’. Daar zit ook wel wat in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *