codeerkunde

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Handelsblad schreef gisteren over vaardigheden die leerlingen in het techtijdperk aangeleerd zouden moeten worden. Programmeren bijvoorbeeld is voor de werknemer van de toekomst een basisvaardigheid en met het leren daarvan kun je niet vroeg genoeg beginnen. ‘Omdat veel techniek in het dagelijkse leven moet worden geprogrammeerd of gecodeerd,’ aldus een onderwijzer van een school waar met subsidie wordt geëxperimenteerd met ‘codeerkunde’.

Codeerkunde debuteert vandaag in de media. Het is een voor de hand liggende vorming van coderen en kunde is. Kunde is namelijk een productief tweede lid in samenstellingen, onder meer met een werkwoordsstam als eerste lid. Versleutelkunde is bijvoorbeeld ook een welgevormde samenstelling, die bovendien synoniem is met codeerkunde. In plaats van codeerkunde, dat ongebruikelijk is, wordt wat vaker encryptologie gebruikt. Ook dat woord is echter (nog) niet courant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *