gaaf!

geplaatst in: Actueel | 0

Mark Rutte, we kenden hem al als de hoeder van de vaderlandse economie en de man die Nederland vrijwaart van het ‘verkeerde populisme’, maar afgelopen dinsdag presenteerde hij zich bij Pauw & Jinek ook nog eens als redder van woorden in het nauw. Volgens Mark Rutte is zijn lievelingswoord gaaf namelijk ‘ongelooflijk oubollig’ en wordt het zelfs in zijn voortbestaan in de Dikke Van Dale bedreigd. Kijk maar:

 

 

Dank, Mark, voor je bekommernis om dat inderdaad mooie woord gaaf, dat al sinds de 13e eeuw in onze taal wordt aangetroffen. Maar echt bedreigd werd gaaf nog niet. Zelfs niet in de modieuze betekenis ‘goed, mooi, prach­tig, ge­wel­dig’, waarin jij dit woord gebruikt in ‘Ik vind je gaaf’ en waarin het tevens figureert in contexten als ‘een gaaf feest’, ‘een gaaf idee’ en de uitroep ‘gaaf, man!’ Van een dreigende schrapping van gaaf in de Dikke Van Dale was dan ook nog lang geen sprake. 

We vinden het natuurlijk wel heel erg gaaf dat de premier van alle Nederlanders de Dikke Van Dale als vanzelfsprekend presenteert als dé schatbewaarder van wat mensen bij uitstek bindt: onze taal.

In de 19e eeuw zei een dichter eens: ‘De taal is gansch het volk’. Kijk, dat klinkt pas écht oubollig, maar ook oubollige uitspraken kunnen soms heel erg waar zijn: de Nederlandse identiteit wordt door niets zo belichaamd als door de Nederlandse taal en nergens vind je zoveel Nederlandse taal als in de schatbewaarder daarvan: de Dikke Van Dale. Die heb je daarom vast wel in het Torentje staan, Mark?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *