wolvengroet

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Het gedoe rond de Turkse ministers die naar Duitsland en Nederland willen komen om hier kiezers te werven voor Erdogan, wordt steeds grimmiger. De Turken dreigen al met rellen in Europa als Erdo’s paladijnen hier niet mogen komen en een van die paladijnen, de Turkse minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu, die afgelopen dinsdag in Hamburg al een nationalistische toespraak hield, blijkt daarbij de wolvengroet gebracht te hebben, zoals De Telegraaf gisteren schreef: ‘Dat is het herkenningsgebaar van de Turkse nationalisten en in Duitsland reden voor zorg.’ (9-3-2017)

Wolvengroet maakte weliswaar gisteren zijn debuut in de media, maar het fenomeen kennen we al langer. Met de wolvengroet wordt het gebaar bedoeld, waarbij met de vingers een soort  wolvenkop wordt nagebootst. Dat is het herkenningsteken van de Grijze Wolven, een groep ultranationalistische Turken.

Interessant is dat er in de kranten in de jaren tachtig berichten te vinden zijn over Turken in Nederland die van de Nederlandse regering bescherming vroegen, nee eisten tegen die Grijze Wolven, die toen al een ‘lange arm’ hadden, de ‘lange arm van Ankara’, tot in Nederland. Blijkbaar verwacht de Turkse minister nu juist steun voor het verlengen van de arm van Ankara, én van Erdogan. Te vrezen is dat wolvengroet weleens een woord kan worden dat we vaker gaan aantreffen in de media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *