vragenvuurster

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Na het Carré-debat op zondag 5 maart richtten sommige mensen hun pijlen op interviewster Diana Matroos. Die zou zoveel vragen op de lijsttrekkers hebben afgevuurd, bovendien op een wat agressieve manier, dat de lijsttrekkers niet goed uit de verf kwamen of zich misschien zelfs geïntimideerd voelden door haar vragenvuur. ‘Het zogeheten Carré-debat van RTL, BNR en Elsevier zal niet licht worden vergeten’, schrijft De Telegraaf vandaag. ‘Vooral de rol van “vragenvuurster” Diana Matroos viel op.’

Vragenvuurster oogt als de vrouwelijke variant van vragenvuurder, een woord dat we een paar keer eerder hebben aangetroffen, onder meer op Twitter, in 2009 en 2013. Gewoon is dat woord echter allerminst. Waarschijnlijk worden vragenvuurder en vragenvuurster steeds weer opnieuw direct afgeleid van het werkwoord vragenvuren (dat erg incourant is, maar wel een paar keer is aangetroffen) of het zelfstandig naamwoord vragenvuur (dat veel gewoner is).

Vragenvuurster kan gedefinieerd worden als een vrouw, met name een vrouwelijke interviewster, die een reeks vragen snel achter elkaar aan iemand stelt, al dan niet op een dwingende en/of agressieve manier. Vooralsnog lijkt de kans klein dat het woord ingeburgerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *