seksverlof

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Kluskluns of seksverlof – welke van die twee moet het woord van de dag worden? Beide woorden debuteren vandaag in De Telegraaf. Met een kluskluns wordt een klusser met twee linkerhanden bedoeld. Interessanter kunnen we het niet maken. Nou ja, kluskluns klinkt natuurlijk wel aardig, dankzij de rijmende woorden klus en kluns, waaruit het woord is samengesteld.

Seksverlof dan maar. Het is een idee van een Zweeds raadslid wiens gemeente te kampen heeft met een dalend geboortecijfer. Hij wil daarom ambtenaren de gelegenheid geven om zo nu en dan het werk te onderbreken voor seks. Niet met een collega, op het bureau of in de bezemkast. Nee. Raadslid Per-Erik Muskos wil dat ambtenaren nu en dan naar huis gaan om met hun vaste partner een herdersuurtje te beleven. Want van het één (seks) kan het ander (kinderen) komen en zo zou het seksverlof uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het geboortetekort in Zweden.

Wat seksverlof vooral duidelijk maakt, is dat het woord verlof heel productief is geworden in samenstellingen. We hebben de laatste jaren al samenstellingen als bevallingsverlof, borstvoedingsverlof, opvangverlof en zorgverlof mogen begroeten in onze taal. In theorie past seksverlof ritsloos in dat rijtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *