dwangpolis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dwangpolis, waarschijnlijk zal het een gelegenheidswoord blijken te zijn, maar anderzijds wordt er de laatste tijd wel érg vaak over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzerking (aov) voor zzp’ers geschreven en gesproken. Dat wordt met de dwangpolis bedoeld in het artikel dat De Telegraaf er vandaag over schrijft.

Dwangpolis is een nogal tendentieus alternatief voor een ‘verplichte verzekering’. Zou de zzp-aov een verplichte verzekering worden genoemd in plaats van een dwangpolis, dan klinkt zo’n verzekering meteen een stuk minder bedreigend.

De Telegraaf laat zien dat een dwangpolis niet zo’n goed idee is. Voor sommige zzp’ers met een laag inkomen en een hoog risico op arbeidsongeschiktheid (zoals bouwvakkers) is een aov in feite onbetaalbaar, terwijl voor vaak wat beter verdienende zzp’ers met een relatief lager risico op bedrijfsongevallen of fysieke slijtage (zoals journalisten, bloggers en woordenboekmakers) de premie voor zo’n aov eigenlijk best meevalt.

Wordt er een dwangpolis voor zzp’ers ingevoerd, dan zou die polis dus een (ongewenste) tweedeling onder de zzp’ers kunnen creëren. Tenzij er wat solidariteit in de zzp-aov wordt ingebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *