Wat is het vromaneffect?

geplaatst in: Eponiemen | 0

Vromaneffect is een zogeheten eponiem: een woord genoemd naar een persoon. In dit geval is dat Nederlandse Amerikaan Leo Vroman, onder meer bekend dankzij zijn uitspraak ‘Liever Heimwee dan Holland’. Als hij drie jaar geleden jaar niet gestorven was, zou Leo Vroman (10 april 1915-22 februari 2014) vandaag honderd en twee zijn geworden. Vroman heeft als hematoloog een ontdekking gedaan in verband met bloedstolling, waardoor hij in zijn vakgebied vereeuwigd is met de term vromaneffect. In de literaire wereld is het vromaneffect echter ook bekend. Daarin staat het voor het resultaat van de verstrengeling van literaire en natuurwetenschappelijke begaafdheid. Deze tweede betekenis van vromaneffect is trouwens niet heel courant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *