verkeerslichtstreep

geplaatst in: Woord van de dag | 0

We googelden vandaag uit pure balorigheid op het woord smombiestreep, maar dat blijkt (nog) niet te bestaan, evenmin als smombiestoplicht. Toch zijn dat voor de hand liggende benamingen voor het verkeerslicht voor verstokte smartphonestaarders (smartphone zombies, vandaar smombies) waarover de media de afgelopen dagen berichtten en dat ze – nogal prozaïsch – presenteerden als verkeerslichtstreep (het Algemeen Dagblad) of led-verkeerslicht (NOS).

Waar gaat het om? In de gemeente Bodegraven wordt een proef gedaan met een verkeerslicht in het trottoir om ‘voetgangers die in gedachten verzonken op hun smartphone zitten te kijken extra te waarschuwen’. De oplichtende lijn op de stoep ‘heet officieel +Lichtlijn’ (NOS). Een vrij beroerde naam, al was het maar omdat hij functie, doel noch doelgroep noemt en ook op geen enkele andere manier de verbeelding prikkelt. Bovendien, stel dat +Lichtlijn een soortnaam wordt, waar nemen we dat woord dan op in het woordenboek. Bij de p? Nee, als het wat wordt met die proef, komen er vast andere namen voor deze (rode en groene) lichtstreep of –lijn bij zebrapaden.

Maar of het wat wordt, is nog maar de vraag. Er zijn nogal wat tegenstanders van het experiment, dat ze betitelen als ‘beloning van wangedrag’, omdat smartphonende (jazeker, dat werkwoord bestaat) voetgangers zo niet meer gestimuleerd worden om zich heen en omhoog te kijken, waardoor ze een nog groter gevaar in het verkeer gaan vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *