krullenfluisteraar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De honden- en de kattenfluisteraar hebben voor ons allang geen geheimen meer, we kennen zelfs een koeienfluisteraar, maar dat ook krullenfluisteraar een respectabel beroep blijkt te zijn, is zelfs nieuw voor ons.

Vandaag debuteert het woord in een lang artikel in de Volkskrant. De krullenfluisteraar blijkt de uitbaatster te zijn vaneen haarsalon voor vrouwen met krullen en afrohaar’. Die hebben het namelijk moeilijk. ‘Meisjes en vrouwen met stugge krullen kennen het probleem: voor een redelijke coupe ben je ‘s ochtends minimaal een half uur bezig met smeren, boetseren, föhnen en vloeken om droog pluishaar te voorkomen.’

Na een ‘snif aan mijn haar en de diagnose als ze een lok even tegen haar oor houdt’, zo schrijft de verslaggeefster, weet de krullenfluisteraar precies wat er aan de hand is: ‘volgens de krullenfluisteraar zijn mijn krullen niet gelukkig met me. Ik zou ze slecht behandelen en verwaarlozen.’

Dat blijkt het gevolg te zijn van een gebrek aan ‘zelfacceptatie’ en dat heeft weer te maken met onze sociale geschiedenis: ‘tot slaaf gemaakte vrouwen [moesten] hun haar (…) bedekken omdat echtgenotes van plantagehouders zich bedreigd voelden door hun schoonheid. Daarna is ons nog eeuwen wijsgemaakt dat ons natuurlijke haar minderwaardig is, terwijl we het als een sieraad zouden moeten dragen – net als onze vrije voorouders.’

Behalve peptalk te geven, behandelt de krullenfluisteraar het kapsel door dat zonder chemicaliën te wassen en vervolgens te knippen. Intussen wordt de klant verwend met ‘kokoscake, vers fruit en een bananensmoothie’. Als de behandeling afgerond is, geeft de krullenfluisteraar ook nog een advies mee: ‘geen chemische producten meer, één keer per week een haarmasker van 20 minuten, zo min mogelijk wassen met shampoo om de natuurlijke haarvetten te behouden, slapen op een satijnen kussensloop om haarbreuk te voorkomen en voor het slapen de krullen in een losse knot op het hoofd binden om de volgende ochtend volume te behouden.’ Het moge duidelijk zijn, van de krullenfluisteraar gaan we vaker horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *