asielvisum

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over een speciaal visum, het asielvisum. Dat blijkt een ander woord te zijn voor het humanitaire visum, dat vluchtelingen overal ter wereld bij een diplomatieke post kunnen aanvragen en waarmee ze vervolgens naar Europa kunnen reizen. Voor vluchtelingen heeft zo’n humanitair visum het voordeel dat ze niet eerst een gevaarlijke reis hoeven te maken naar het land waar ze asiel willen aanvragen, maar dat ze – met het asielvisum in hun hand – bij wijze van spreken gewoon het vliegtuig naar Europa kunnen pakken.

Aanleiding voor het bericht is een proefproces om zo’n asielvisum dat momenteel, met steun van Vluchtelingenwerk Nederland, wordt gevoerd bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Een adviseur van dat hof heeft gezegd dat een humanitair visum inderdaad wenselijk is als duidelijk is dat de kans groot is dat het asielverzoek zal worden ingewilligd.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is niet blij met dat advies: ‘Net als zijn ambtsgenoten in andere lidstaten vreest hij dat vluchtelingen afzien van opvang in de regio, omdat Europa veel aanlokkelijker is.’

Hoewel het asielvisum mensensmokkelaars brodeloos zal maken en bovendien veel mensenlevens kan schelen, is de kans dat zo’n visum er komt uiteindelijk niet zo heel groot.

Maar als het er wel komt, zal het woord asielvisum, dat al wat ouder is maar nooit echt ingeburgerd is geraakt, ongetwijfeld ook courant worden. Al was het maar vanwege de protesten ertegen van partijen die immigratie – ook immigratie van vluchtelingen – juist willen beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *