paraskevidekatriafobie

geplaatst in: Actueel | 0

In de psychologie wordt de onberedeneerbare vrees voor vrijdag de dertiende paraskevidekatriafobie genoemd. Elk jaar tref je die term een of twee keer aan in de media: als vrijdag de dertiende op de kalender verschijnt. Het Nederlands heeft de term overgenomen uit het Engels, waarin dezelfde irrationele vrees paraskevidekatriaphobia wordt genoemd.

Volgens diverse bronnen werd deze term begin jaren negentig gemunt door klinisch psycholoog Dr. Donald Eugene Dossey (1934-2016), die de oprichter was van het Stress Management Center and Phobia Institute in Asheville, North Carolina, en die een verdienstelijk verteller moet zijn geweest over onderwerpen op het gebied van folklore en bijgeloof. Dossey leidde de term af van de Griekse woorden paraskeví (Παρασκευή: vrijdag) en dekatreís (δεκατρείς: dertien).

Overigens is het vandaag de eerste vrijdag de dertiende sinds het overlijden van Dossey, die vorig jaar op 31 juli overleed. Zou dat nog aanleiding moeten geven tot extra vrees voor vandaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *