relstem

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over de door het Noord-Hollands Dagblad georganiseerde verkiezing van de ´Zaankanter van het jaar´. Die verkiezing is afgebroken, want ze bleek ‘volledig gekaapt’ te zijn door partijen buiten het Zaankantse, die ofwel campagne voerden voor treitervlogger Ismail Ilgün, ofwel voor diens tegenstreefster Juliëtte Rot. De nominatie van Ilgün, die als vlogger Zaandam in 2016 op de kaart heeft gezet, had namelijk geleid tot onbegrip. ‘Website GeenStijl startte dit weekend een campagne voor Rot om te voorkomen dat Ilgün, die toen de meeste stemmen had, zou winnen.’ De stemmen die vervolgens veelal van buiten de regio uitgebracht werden, zowel voor Juliëtte Rot als voor Ismail Ilgüm, betitelt adjunct-hoofdredacteur Gerben van ‘t Hek nu als relstemmen.

In relstem, dat dankzij de Zaanse verkiezingen in onze taal debuteert, moet rel waarschijnlijk opgevat worden in de betekenis ‘ern­sti­ge, open­ba­re wan­or­de­lijk­heid, voor­al door kwaad­wil­li­ge op­hit­sing ont­staan’. Openbare wanordelijkheid en kwaadwillige ophitsing klinken in dit verband nogal overdreven, maar relstemmen zijn in elk geval wel stemmen die uitgebracht zijn door kiezers die door een bepaalde partij zijn ‘opgehitst’ om voor een bepaalde kandidaat te gaan stemmen.

Gekaapte verkiezingen

Ook in de politiek is het begrip gekaapte verkiezingen inmiddels bekend. Alleen heet kapen tegenwoordig vaak hacken: ‘Wordt ook de Nederlandse verkiezingsstrijd gehackt’ vroeg bijvoorbeeld de Volkskrant zich op 15 december 2016 af naar aanleiding van geruchten dat Poetin de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben beïnvloed. In de Telegraaf reageerde columniste Nausicaa Marbe de volgende dag adequaat op die ‘plotselinge Poetinpaniek’. Tot voor kort werd zulk complotdenken namelijk afgeschoten en gingen de media ervan uit dat het democratische proces sterk genoeg was om plaagstootjes van ‘ophitsers’ te weerstaan: ‘Maar als het gevaar Poetin heet, klopt men zich niet meer op die stevige democratische borst. Dan is het complotdenken over gekaapte verkiezingen vanzelfsprekend.’

Dat verkiezingen van het Noord-Hollands Dagblad, hoe onbeduidend ook, zijn afgebroken omdat ze gekaapt zouden zijn, voorspelt niet veel goeds: worden straks ook in onze democratie verkiezingen afgeblazen als er een uitkomst dreigt die belanghebbenden onwenselijk vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *