Uitdrukking: geen zoden aan de dijk zetten

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Dat zet geen zoden aan de dijk betekent: dat helpt de zaak niet vooruit. Meestal komt de uitdrukking met een ontkenning (geen) voor, maar zoden aan de dijk zetten wordt ook wel aangetroffen in de betekenis een belangrijke aanwinst zijn of veel voordeel opleveren.

De zegswijze komt voort uit de aloude strijd tegen het water van onze voorouders in de lage landen bij de zee. Om overstromingen te voorkomen werden al vroeg in de geschiedenis van ons land dijken en dammen aangelegd. Vroeger werden die aangelegd met klei, zware klei, die vervolgens werd afgedekt met gras. Dat gras wortelde in de klei en zorgde voor extra stevigheid. De dijken werden aangelegd en onderhouden door de ingelanden, de mensen die in een polder woonden. Afhankelijk van de omvang van hun bezittingen moesten er onder meer graszoden aangeleverd worden. Wie veel grond had, zette veel zoden aan de dijk, maar kleine grondheren zetten juist niet veel zoden aan de dijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *