Is de ‘traditionele nieuwjaarsduik’ wel écht een traditie?

geplaatst in: Taaltrends | 0

De periode rond oud en nieuw is de tijd van tradities. Niet alleen dóen we in deze periode aan tradities, de media schrijven er ook graag over. Zo berichten de media dezer dagen over de ‘traditionele nieuwjaarsduiken’. Maar is die nieuwjaarsduik wel zo traditioneel? Volgens de woordenboeken is een traditie een gebruik dat van generatie op generatie wordt overgeleverd. In Zandvoort springen mensen echter pas sinds 1960 op nieuwjaarsdag in zee en in Scheveningen vond de eerste nieuwjaarsduik plaats in 1965.

In het licht van onze cultuurgeschiedenis staat de nieuwjaarsduik nog in de kinderschoenen. Dat we het niettemin over de traditionele nieuwjaarsduik hebben, komt door onze natuurlijke hang naar regelmaat en voorspelbaarheid. Die hang naar ‘traditie’ gaat zo ver, dat het tegenwoordig een trend is een evenement een nieuwe traditie of moderne traditie te noemen als dat voor de tweede of derde keer plaatsvindt. Die combinatie nieuwe/moderne traditie is echter in feite met zichzelf in tegenspraak en daarom behoorlijk belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *