wantrepreneur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volgens Peter de Waard, vandaag in de Volkskrant, werd treitervlogger onlangs ten onrechte verkozen tot Woord van het Jaar.’  Volgens De Waard zijn treitervloggers namelijk ‘al uitgestorven voordat het einde van het jaar is bereikt.’

Misschien, maar zelfs al zouden de treitervloggers zelf uitgestorven zijn, dan nog kan het woord ervoor prima het Woord van het Jaar zijn: treitervlogger is immers in 2016 ontstaan, het fenomeen waarnaar het woord verwijst heeft de media een paar maanden lang beheerst en zelfs vandaag kun je de krant niet lezen zonder het woord te kennen, want in het Algemeen Dagblad is de quote van de dag afkomstig van ‘treitervlogger Ismail’.

Wat had volgens De Waard dan wel Woord van het Jaar moeten worden?

Wantrepreneur. Dat is iemand die het er altijd over heeft een eigen zaak te willen gaan beginnen, maar daar steeds maar niet toe komt. Wantrepreneur is een Engels woord, een blend (of zo u wil: een porte-manteauwoord) van het werkwoord to want (willen, wensen) en entrepreneur (ondernemer).

De Nederlandse zakentaal heeft dit woord al een paar jaar geleden overgenomen uit het Engels, maar het wordt niet echt vaak gebruikt. In 2015 stond het welgeteld één keer in een landelijk dagblad, in 2016 troffen we het tot vandaag zelfs geen enkele keer in een landelijke krant aan. Op internet is het woord iets vaker te vinden op Nederlandse sites dankzij ‘zakenwijsheden’  van het type ‘Een echte ondernemer creëert business opportunities. Een wantrepreneur koopt business opportunities.’

Ook al is het woord wantrepreneur nog niet courant in de omgangstaal, het fenomeen is dat wel volgens De Waard: ‘Iedereen heeft wel vrienden, buren of familieleden die serieus bezig zijn met het opzetten van een eigen bedrijf, maar blijven steken in goede bedoelingen.’ Daarom vindt hij dus dat wantrepreneur het Woord van 2016 had moeten worden. Zelfs hoewel hij er niet veel mee opheeft, met die wantrepreneurs, want hij deelt vervolgens met ons, zijn lezers, dat entrepreneur (een woord dat al lang en breed in Van Dale staat) wat hem betreft het Woord van 2017 wordt.

Over de bekendste treitervlogger in 2016 kun je veel zeggen, maar één ding  moet je hem nageven: hij was wél ondernemend. Haast als een echte entrepreneur kocht hij van zijn laatste geld een camera om de hoodvlogs te gaan maken waarmee hij via YouTube geld ging verdienen, landelijke bekendheid verwierf én een contract van TopNotch kreeg. Zou De Waard misschien meer van dit soort entrepreneurs willen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *