Sinds wanneer hebben mensen een kort lontje?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Wie een kort lontje heeft, is opvliegend van aard en wordt dus gemakkelijke kwaad of agressief. De uitdrukking een kort lontje hebben is tegenwoordig vrij algemeen gangbaar, maar is pas in de jaren negentig van de 20e eeuw ontstaan. Indirect hebben we de uitdrukking te danken aan de Stichting Ideële Reclame, want die introduceerde in 1985 een vuurwerkcampagne met de slogan ‘En dankzij dat korte lontje, heb ik nu eindelijk een hondje’ (nogal cynisch in de mond gelegd van een jongeman met blindengeleidehond).

Vanaf dat moment werd kort lontje als metafoor steeds vaker in vrij gebruik aangetroffen. Zo kopte een krant in 1988: ‘Samenleving zit op kruitvat met heel kort lontje’. Midden jaren negentig wordt de metafoor ook in verband gebracht met mensen en worden driftkoppen opeens getypeerd als ‘kruitvaatjes met hele korte lontjes’ en maken uitdrukkingen als types met korte lontjes hun opwachting in de media. Pas eind jaren negentig duikt de uitdrukking een kort lontje hebben op, maar slechts een paar jaar later is dit al een staande uitdrukking, die inmiddels dan ook in Van Dale staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *