rotzooirekening

geplaatst in: Woord van de dag | 0

’t Is voorpaginanieuws, dus het moet wel belangrijk zijn: de afvalcriminaliteit in de provincie Brabant. Geen wonder dat Trouw vandaag schrijft dat Brabantse gedeputeerden vinden dat er in de toekomst anders afgerekend moet gaan worden met afvalverwerkers. ‘Zij pleiten voor het invoeren van geblokkeerde bankrekeningen, zodat afvaltransporteurs pas betaald krijgen als ze kunnen aantonen dat ze gevaarlijke stoffen op verantwoorde wijze hebben laten verwerken.’ Rotzooirekeningen, zo noemt de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout zulke geblokkeerde rekeningen (escrowrekeningen) van partijen die zich bezighouden met het opruimen van rotzooi.

Aanleiding voor het voorstel om rotzooirekeningen in te voeren is een reeks nare ervaringen met malafide afvalverwerkers in Brabant. Die overtraden milieuvergunningen, sloegen afval dat vernietigd moest worden soms gebrekkig op of dumpten het gevaarlijke afval.

Rotzooirekening is een aardig klinkend woord dankzij de alliteratie van rotzooi en rekening. In lijn met andere stoer klinkende nieuwvormingen als asowoning, huftertloket, horkentoets en tuigdorp zou rotzooirekening best gangbaar kunnen worden, maar evengoed kan het woord morgen alweer verdwenen zijn, vooral als het voorstel niet meer dan een proefballon blijkt te zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *