pinjas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een wereldprimeur in Amsterdam, juicht het Algemeen Dagblad vanochtend boven een nogal kerstig bericht: daklozen, thuislozen, zwervers en andere stadsnomaden kunnen een speciale pinjas aangemeten krijgen, waarmee ze gemakkelijker geld kunnen ophalen. Ook Het Parool schrijft over deze nieuwe digitale bedelnap. Het blijkt een Nederlandse uitvinding te zijn waarmee barmhartige passanten voortaan contactloos aalmoezen kunnen schenken aan een zwerver.

De pinjas is een uitvinding van de Amsterdamse ontwerper Jan Jesse Bakker. Die constateerde dat mensen steeds minder contant geld op zak hebben, waardoor ze – zelfs als dat zouden willen – geen muntje aan een dak- of thuisloze kunnen schenken. Daarom ontwikkelde hij met steun van onder meer ABN AMRO de eerste betaaljas voor daklozen.

Volgens het Algemeen Dagblad werkt het als volgt: ‘In de jas is een vak genaaid waarin de beveiligde paslezer en een bijbehorende mobiele telefoon zijn weggewerkt. Wie een euro schenkt, krijgt een betaalspecificatie te zien. Daarin staat een persoonlijk bedankberichtje van de dakloze.’

Een pinjas, zo wordt de jas, rijmend op pinpas, genoemd, maar een kenmerk van de pinjas is nu juist dat er níét gepind hoeft te worden: geheel pinloos wordt één euro van de rekening van de gulle gever afgeschreven, die vervolgens op de rekening van de ontvanger wordt bijgeschreven. Betaaljas is daarom misschien wel een beter woord voor wat de krant pinjas noemt.

Pinjas of betaaljas, zo wordt het deze winter in elk geval wel héél gemakkelijk om de kerst-, pardon de decembergedachte in de praktijk te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *