Uitdrukkingen: ‘haver tot gort kennen’

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Als je iemand van haver tot gort kent, ken je hem door en door. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat van haver tot gort een uitdrukking is die aan het boerenleven is ontleend. Haver en gort zijn immers allebei graansoorten. Toch heeft van haver tot gort een heel andere oorsprong. Lang geleden luidde de uitdrukking van haver tot haver. In die uitdrukking is haver een variant van aver, dat een verouderd woord is voor ‘nakomeling’ of ‘kind’. Van oorsprong betekent van haver tot haver ‘van vader op zoon’ of ‘van geslacht tot geslacht’. Toen de mensen het woord aver niet meer herkenden, en de formulering van haver tot haver niet meer begrepen, maakten ze er zelf wat anders van, variërend van van haver tot klaver tot van haver tot gerst. Van al die varianten wordt nu vrijwel alleen nog maar van haver tot gort gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *