groenvoorspeller

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC en de Telegraaf – binnenkort waarschijnlijk zusterbedrijven onder de paraplu van het Belgische concern Mediahuis – schrijven vandaag allebei over de Rotterdamse fietsflow (de ‘doorstroming van het fietsverkeer’ vermoeden wij). Daar mankeerde blijkbaar wat aan, want gisteren heeft de Rotterdamse wethouder van Mobiliteit en Duurzaamheid, Pex Langenberg, de allereerste groenvoorspeller in Rotterdam in gebruik genomen. Nabij de Erasmusbrug. ‘Daarmee kunnen fietsers bepalen of ze hun tempo moeten aanpassen om het groene licht te halen. Ook laat het apparaat zien hoe lang het licht op groen blijft staan.’ Zo denkt de wethouder het fietsverkeer veiliger te kunnen maken: ‘Tot nu toe kwam het vaak voor dat fietsers die de Erasmusbrug af kwamen plotseling hard moesten remmen. Dat leidde tot gevaarlijke situaties.’

Als de groenvoorspeller een succes is, zullen er meer apparaatjes in Rotterdam worden geplaatst en wordt Rotterdam meer en meer een fietsstad.

In de genoemde betekenis is groenvoorspeller splinternieuw, maar de werking ervan lijkt enigszins op die van de zebraklok. Dat is een ‘klok’ aan een verkeerslicht, vooral bij een zebrapad, waarop bij rood licht de seconden worden afgeteld tot het licht op groen springt.

In het verleden is zo’n zebraklok een enkele keer een groenvoorspeller genoemd (omdat hij niet bij een zebrapad, maar op een fietspad stond), maar in die betekenis is groenvoorspeller nooit ingeburgerd geraakt. Toch is het niet denkbeeldig dat groenvoorspeller – nu het woord eenmaal als officiële term bestaat – tevens als synoniem van zebraklok ingeburgerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *