Uitdrukking: goed in de slappe was zitten

geplaatst in: Uitdrukkingen | 2

Wie goed in de slappe was zit, beschikt over ruime financiële middelen. De uitdrukking goed in de slappe was zitten is waarschijnlijk afkomstig uit de soldatenwereld. Bij de verzorging van hun spullen moesten militairen hun leren voorwerpen (tassen e.d.) regelmatig boenen en zij gebruikten daarbij slappe (niet-taaie) was om het leer te laten glimmen. Wie het zich kon permitteren zijn uitrusting goed te verzorgen en mooi op te poetsen zat kennelijk goed in de slappe was. Die verklaring is niet helemaal bevredigend, want er is geen sterk verband tussen de slappe was en geldmiddelen. Een aanvullende verklaring is dat de oudere uitdrukking iets in de slappe was zetten eigenlijk verwees naar het in de (zwarte) was zetten van mannensnorren door welgestelde mensen. Figuurlijk zou die uitdrukking ook wel hebben betekend: ‘iemand voorzien van voldoende geld.’

2 reacties

 1. Miel Neuraij

  Geachte lezer,
  Mijn idee over de herkomst van de uitdrukking “goed in de slappe was zitten” is altijd geweest dat dit betrekking had op de kleding die men droeg.
  Iemand die zijden of andere verfijnde kleding (slappe was) droeg bezit waarschijnlijk meer geld dan iemand die gekleed ging in de grove stugge weefsels waarin boer en arbeider zich hulden.
  Lijkt mij waarschijnlijker dan de vergelijking met de financiële positie van een soldaat.
  groetjes Miel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *