Wat is een keukentafelgesprek?

geplaatst in: Taaltrends | 0

De afgelopen jaren is het gebruik van het woord keukentafel explosief toegenomen. De keukentafel is niet vaker onderwerp van gesprek geworden, maar de functie ervan is veranderd. Werden aan de keukentafel vroeger huishoudelijke klusjes gedaan en at de gewone man eraan, nu is de keukentafel vooral een plaats waar gepraat wordt. Als het woord in de media opduikt, zit althans in ruim de helft van de gevallen iemand aan de keukentafel te praten, worden er gesprekken aan de keukentafel gevoerd of doet iemand zijn verhaal aan de keukentafel.

De moderne keukentafel is dan ook lang niet altijd meer een echte tafel, het is een plek ‘bij de mensen thuis’, waar men in een informele en vertrouwelijke sfeer met elkaar kan praten. Zo’n gesprek kan dus ook elders in huis plaatsvinden, in de woonkamer bijvoorbeeld. Een keukentafelgesprek – want zo heet dit type gesprekken sinds 1998 – is een ‘informeel, vertrouwelijk gesprek in huiselijke sfeer’. Hoewel die ‘huiselijke sfeer’ binnenkort misschien ook al niet meer nodig is: op internet is namelijk al sprake van gesprekken ‘aan de virtuele keukentafel’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *