‘minder, minder, minder’ is idiomatisch geworden

geplaatst in: Actueel | 0

Het is 19 maart 2014. De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop en Geert Wilders spreekt zijn aanhang toe in Den Haag. Op een zeker moment vraagt hij ‘Willen jullie meer of minder Marokkanen in de stad?’ Zijn achterban scandeert ‘Minder, minder, minder.’ Vervolgens vraagt hij of zijn volgelingen meer of minder PvdA willen. Wederom scanderen de partijgangers ‘Minder, minder, minder’.

Sindsdien is minder, minder, minder idiomatisch geworden. Anders gezegd: het is een formulesplinter geworden die je met allerlei woorden kunt combineren. Kijk maar op internet, waar minder, minder, minder steeds vaker wordt gebruikt als uitdrukking voor een hartgrondige afwijzing van willekeurig welk fenomeen. ‘Wilt u meer of minder politiek? Minder, minder, minder!’ ‘Wilt u meer of minder democratie? Minder, minder minder!’ Ook in de krant is minder, minder, minder doorgedrongen. Zo grapte het Algemeen Dagblad vrij kort na de Wilders-affaire in 2014: ‘We weten na deze overdosis folklore maar één ding zeker: wij willen minder, minder, minder!’

In diezelfde krant figureert minder, minder, minder vandaag opnieuw: ‘En Geert, mag het wat minder, minder, minder’. Aanleiding daarvoor is natuurlijk de uitspraak die de rechtbank vandaag doet in de minder, minder, minder-affaire.

Ook als die affaire vandaag juridisch afgesloten wordt – wat niet te verwachten is – zal de formule minder, minder, minder daar voorlopig aan blijven herinneren. Die blijkt namelijk multi-inzetbaar te zijn, waardoor ze in allerlei contexten toepasbaar is. Zo wordt minder, minder, minder niet alleen als antwoord op een al dan niet denkbeeldige vraag gebruikt, maar ook los, ter uitdrukking van pertinente afwijzing, afschaffing of uitsluiting. Zo wil de VVD niet simpelweg minder overheid, nee, die partij wil ‘minder, minder, minder overheid’. En met z’n allen willen we niet gewoon minder Europa, maar ‘minder, minder minder Europa’.

Misschien komt er nog eens een moment dat we ook de formule minder, minder, minder spuugzat zijn. Die willen we dan niet minder horen, maar nog één keer: minder, minder, minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *