Wanneer zeg je pardon?

geplaatst in: Taaltrends | 1

Pardon is van oudsher een net woord om je te excuseren, maar steeds vaker wordt pardon gebruikt ter uitdrukking van verontwaardiging: ‘Pardon, wat krijgen we nou!’ Dikwijls wordt in dit geval de eerste lettergreep gerekt, waarbij de klemtoon vanzelf verschuift van de tweede naar de eerste lettergreep van pardon: ‘Párdon, moeten wij nu gaan betalen voor het wanbeleid van de banken!’

Ongetwijfeld is dit gebruik van pardon ontstaan onder invloed van de Engelse uitroep ‘I beg your pardon!’ Die Engelse formule wordt immers ook gebruikt ter uitdrukking van verbazing of verontwaardiging en in het Engelse woord pardon ligt het accent nu eenmaal op de eerste lettergreep.

De trend waarbij ons woord pardon met nadruk wordt gebruikt om verbazing uit te drukken is trouwens niet nieuw, maar misschien al wel veertig jaar geleden begonnen. Gelukkig maar, want pardón als woord om je te excuseren wordt steeds minder gewoon. Nu párdon een nieuwe betekenis krijgt, blijft de woordvorm pardon in elk geval voor onze taal behouden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *