Hebben of heeft de media het gedaan?

geplaatst in: Taaltrends | 0

De krant is een medium, net als radio, tv en internet, en samen worden ze ‘de media’ genoemd, een woord dat van oudsher gecombineerd wordt met een persoonsvorm in het meervoud. Steeds vaker wordt media echter als verzamelnaam behandeld (vergelijkbaar met ‘de pers’ en ‘de geestelijkheid’) en dan gecombineerd met een persoonsvorm in het enkelvoud. Een deel van de ‘spraakmakende gemeente’ keurt zo’n combinatie van media met een persoonsvorm in het enkelvoud af. Nog wel, want in spreektaal en op internet is dit gebruik van media al doodnormaal. Het feit dat ook de eindredacties van kranten ‘de media ziet, doet e.d.’ soms laten passeren, wijst erop dat het vermoedelijk niet lang meer zal duren voor deze vroegere fout algemeen geaccepteerd Nederlands is.

Ook in het Engels werd tot voor kort vaak bezwaar gemaakt tegen de combinatie van media met een persoonsvorm in het enkelvoud, maar sinds kort behandelt de Oxford English Dictionary media als ‘enkelvoud óf meervoud’ en beschouwt zinnen als ‘the media has not followed the reports’ als Standaardengels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *