Wat doe je als je iets uit je duim zuigt?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 1

Wie iets uit zijn duim zuigt, heeft kennelijk grote verbeeldingskracht, want de uitdrukking iets uit zijn duim zuigen betekent iets verzinnen en soms – in afkeurende zin – ergens over liegen. De uitdrukking komt in het gehele Germaanse en Keltische taalgebied voor. Zo kennen de Duitsers de uitdrukking etwas aus den Fingern säugen. De gedachte die aan deze uitdrukking ten grondslag is, is in onze ogen nogal primitief, maar onze Germaanse voorouders dachten nu eenmaal dat je onbekende zaken aan de weet kon komen door aan je duim te zuigen. Wie een grote duim had, kon blijkbaar veel onbekende zaken aan de weet komen. Dat zou althans de uitdrukking een grote duim hebben kunnen verklaren, die nu nog in gebruikt is in de betekenis ‘veel fantasie hebben’.

  1. Maria

    Een duidelijk voorbeeld waarin iets uit de duim wordt gezogen (i.e. wijsheid) is in het (Oud-) Ierse verhaal van Fionn mac Cumhail/ Finn MacCool en de zalm van de wijsheid. Omdat hij tijdens het bakken van de zalm zijn duim brandt, zuigt hij erop om het af te koelen. Echter, degene die als eerste van de zalm der wijsheid zou eten zou alle kennis in de wereld krijgen. Door dit ongeluk krijgt Fionn alle kennis; dit kan als het ware geactiveerd worden door aan de duim te zuigen. Afhankelijk van editie etc. is het een meer profetische kracht. Hoewel ik nog niet verder heb gekeken naar soortgelijke thema’s in Germaanse verhalen, is het niet onmogelijk dat deze ook te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *