bibberambtenaar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het woord ambtenaar leent zich sinds jaar en dag tot het vormen van bizarre samenstellingen. Raamambtenaar, spookambtenaar, weigerambtenaar – het is maar een greep uit de verzameling. Geen willekeurige greep, want alle drie deze woorden staan inmiddels in het woordenboek. De raamambtenaar als ‘amb­te­naar die niet of nau­we­lijks pro­duc­tief is (en voort­du­rend uit het raam kijkt i.p.v. te wer­ken)’, de spookambtenaar als ‘amb­te­naar die niet of nau­we­lijks op het werk ver­schijnt, m.n. die door dis­func­ti­o­ne­ren van zijn of haar lei­ding­ge­ven­de lang­du­rig niet op het werk hoeft te ver­schij­nen’ en de weigerambtenaar als ‘amb­te­naar van de bur­ger­lij­ke stand die wei­gert om ho­mo­hu­we­lij­ken te slui­ten’.

Vandaag debuteert in de Telegraaf een nieuw type ambtenaar: de bibberambtenaar. Aanleiding is de commotie rond tien Vlaardingse ambtenaren, die van gemeentewege bontgevoerde laarzen van het merk Uggs à raison van 170 euro per paar hebben gekregen, omdat de verwarming op hun werkplek in de stadhuishal niet goed zou functioneren.

‘Warme voeten zijn de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf,’ was de teneur van de reacties op Twitter. Daarvan waren er zoveel, dat de gemeente Vlaardingen zich gisteren genoodzaakt voelde ijlings op de rel te reageren: ‘Wij zien het als onze plicht op grond van de Arbowetgeving onze werknemers een goede werkomgeving en beschermingsmiddelen te bieden.’

Bibberambtenaar is op het eerste gezicht niets meer dan een raar gelegenheidswoord, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we dat bij raam-, spook- en weigerambtenaar aanvankelijk ook dachten. Toch is er een verschil: raam-, spook- en weigerambtenaar zijn woorden die op veel verschillende mensen van toepassing kunnen zijn omdat ze niet heel specifiek zijn. Bibberambtenaar daarentegen is een woord dat op dit moment naar een heel specifieke groep ambtenaren verwijst. Of zijn er elders ook ambtenaren die van hun werkgever allerlei douceurtjes krijgen ter compensatie van ongemakken in hun werkomgeving?

 

het-taaljaar-2016-300x250-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *