Waarom zijn we ‘stapel’gek?

geplaatst in: Etymologie | 0

Stapelgek betekent tegenwoordig ‘heel erg gek’. Het woord is al meer dan drie eeuwen oud. Rond het midden van de 17e eeuw werd het al gebruikt ter aanduiding van mensen die onsamenhangend praten. Verwarde types dus. Maar wat betekent stapel in stapelgek eigenlijk?

Stapelgek is samengesteld met stapel, dat een oud woord is voor een krekel of sprinkhaan. Waarschijnlijk zagen onze voorouders een gelijkenis tussen het getsjirp van krekels en onsamenhangende, verwarde praat. Stapelgek betekende dus aanvankelijk ‘zo gek als een krekel’. Gaandeweg raakte de herkomst van stapel uit beeld en werd stapel simpelweg als een versterkend element opgevat (vergelijkbaar met kei in keihard en keileuk) en ontstonden naar analogie van stapelgek ook andere woorden, waaronder stapelverliefd, dat natuurlijk niet zo verliefd als een krekel betekent, maar gewoon ‘heel erg verliefd’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *