Wat betekent ‘iemand een oor aannaaien’?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Als je iemand een oor aannaait, houd je die persoon voor de gek. De Dikke Van Dale begint de verklaring van de uitdrukking iemand een oor aannaaien met de tekst: ‘hem zo te zeggen tot een ezel maken’. Die verklaring verwijst naar de herkomst van de uitdrukking. Daarvoor moeten we diep duiken in het verleden van ons onderwijssysteem, want vroeger – en dan hebben we het over eeuwen geleden – werden kinderen als ze iets doms hadden gezegd of gedaan vaak gestraft door ze in de hoek van de klas te zetten met een paar ezelsoren op. Een kind ‘een paar oren aannaaien’ zou dat hebben geheten volgens een historisch woordenboek. Toen dat gebruik uit de mode raakte, raakte de betekenis van iemand oren of een oor aannaaien wat op drift en verzwakte die tot iemand wat wijsmaken, iemand beetnemen of foppen, maar tegenwoordig wordt de uitdrukking juist ook wel in een wat sterkere opvatting gebruikt: iemand bedriegen of zelfs iemand oplichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *