dab

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De dab is een dansmove waarbij je je hoofd naar de binnenkant van je elleboog laat zakken (alsof je in je armholte hoest in plaats van je hand voor je mond te houden), terwijl je je andere arm zijdelings omhoogsteekt. Vooral hiphoppers zijn nogal bedreven in deze kunst. Als zíj het doen, oogt het cool.

In de Verenigde Staten is dabbing al een paar jaar populair, maar in 2016 is deze dansmove ook hip geworden onder Europese jongeren. Én onder voetballers: ‘als je scoort, moet je dabben’, vertelde een speler op 4 april aan de Leeuwarder Courant. Op diezelfde dag debuteerde dabben ook in de Telegraaf.

Een maand later, op 4 mei 2016, drong het woord door in het Dagblad van het Noorden, dat dabben afdeed  als ‘de jongste gekkigheid’ op het veld en omschreef als ‘iets met een handgebaar en een dansje’. ‘Therapeutisch gedoe’, voegde de krant toe: ‘Laat ons alstublieft weer eens gewóón juichen.’ Dat kunnen ze wel zeggen, maar wie kan dabben heeft wél swag. Op het voetbalveld is dabben vooral bekend geworden dankzij Manchester United-ster Paul Pogba.

 

 

Weer een maand later stond dabben opnieuw in de krant, nu in het Belgische dagblad De Standaard: ‘op een hiphopfestival in Luik ‘dabben blank en zwart broederlijk (…) naast elkaar’. Behalve in de sportwereld is dabben dus ook bekend in de Europese hiphopscene. En een straatjoch dat je naar de dab vraagt, weet ook meteen wat je ermee bedoelt.

Dabben is een regelmatige afleiding van dab. In het Amerikaanse slang wordt daarmee eigenlijk gedoeld op een soort marihuana – sterk spul! – waarvan je tijdens het roken soms moet hoesten (in je elleboog). Als de dansmove inderdaad op dit woord dab terug te voeren is, hebben we te maken met een metonymische betekenis van het woord: de dansmove is dan – via het voor dabrokers kenmerkende hoestje – genoemd naar de marihuana als veroorzaker van het gebaar.

 

 

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *