etalagebenen

geplaatst in: Etymologie | 0

Claudicatio, zo heet het verschijnsel dat iemand mank loopt, vooral door een ontoereikende aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de beenspieren. Hierdoor ontstaan pijnlijke krampen in de kuit- en bovenbeenspieren. Het verschijnsel treedt op bij lichamelijke inspanning, vooral bij mensen vanaf een jaar of zestig. Zodra de inspanning stopt, neemt de pijn af.

In het Nederlands wordt de aandoening meestal aangeduid als etalagebenen: benen met zo’n slechte bloedcirculatie, dat men maar een klein stukje kan lopen en dan weer meteen moet stoppen (bijvoorbeeld bij een etalage) om te herstellen. Het woord claudicatio is in 1858 bedacht door de Franse neuroloog Jean-Martin Charcot (1825-1893). Hij vernoemde in deze ziektenaam de Romeinse keizer Claudius van wie algemeen wordt aangenomen dat hij mank liep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *