uit de hel in de hemel

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

Je zegt dat iemand uit de hel in de hemel komt als hij of zij in een betere toestand komt en als het ware herleeft. Traditioneel vormen hel en hemel een tegenstellingenpaar: net als bijvoorbeeld goed en kwaad, licht en donker en hoog en laag staan hemel en hel pal tegenover elkaar. Het zijn zogeheten antoniemen en ze hebben elkaar hard nodig voor uitdrukkingen als van de hemel in de hel komen. Het tegenovergestelde komt ook voor en de uitdrukking van de hel in de hemel komen betekent dan ook vanuit een toestand van diepe ellende in een paradijselijke of in elk geval vredige toestand raken.

Een paar jaar geleden vergaderde de kerksynode over de vraag of de hel moest worden afgeschaft. Na ampel overleg bleek opheffing van de hellekrocht theologisch niet te rechtvaardigen. Gelukkig maar, want als de hel niet meer zou bestaan, zou dat grote gevolgen hebben voor de hemel als natuurlijke oppositie van de hel. Nu besloten is dat de hel blijft bestaan, kunnen we gelukkig nog steeds van de hemel in de hel komen, door een hel gaan, naar de hel gaan en dus ook uit de hel in de hemel komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *