Pietenpact

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen week werd in België het zogenaamde Pietenpact ondertekend en vandaag figureert dat woord ook in een paar Nederlandse kranten, zoals Trouw en de Volkskrant. Het is in elk geval een mooi woord, met die twee p’s aan het begin van de samenstellende delen (piet en pact).

Wat houdt het Pietenpact in?

De Belgische culturele organisatie deBuren wil dat de voorstelling van Zwarte Piet vanaf 2017 wordt ontdaan van ‘raciale stereotyperingen’, dat wil zeggen van elementen die de suggestie kunnen wekken dat er een verband bestaat tussen deze helper van Sinterklaas en mensen met een donkere huidskleur. In de praktijk betekent dat: geen zwart geschminkte gezichten meer, geen kroespruiken en geen rode lippen. Verder mag alles: blauwe pieten, groene pieten, regenboogpieten en natuurlijk roetveeg- of schoorsteenpieten. Ook meisjespieten, hipsterpieten, lhbt-pieten – ze krijgen allemaal een plaatsje in de vernieuwde pietentraditie.

Het Pietenpact wordt breed gedragen, onder meer door samenwerking met Studio 100 en de kinderzenders, waardoor de transformatie van Piet in België weleens wat soepeler zou kunnen verlopen dan in de moerasdelta ten noorden van de grens bij Hazeldonk. Hoewel?

Ook in België is niet iedereen het eens met de veranderingen in de traditie. Zo vindt het Minderhedenforum in België de aanpassingen nog niet ver genoeg gaan. Het wil ook nog de naam Zwarte Piet in de ban doen: ‘Niet alleen het raciale aspect is een probleem. Ook de term ‘zwarte piet’ en de duidelijke machtsverhouding tussen de blanke Sinterklaas en zijn gekleurde knechten past niet meer in onze hedendaagse samenleving.’ Het Minderhedenforum vindt bovendien dat ook Sint zelf van kleur mag verschieten: ‘Sinterklaas was de bisschop van Myra, een bisdom in het huidige Turkije. Het lijkt me sterk mocht hij een blanke man met een lange witte baard zijn geweest.’

Vandaag berichten de Belgische media echter ook ándere tegengeluiden. Zo schrijft Bart Brinckman vandaag in het commentaar in De Standaard: ‘Een heus Pietenpact. Wat een onzalig idee! Het problematiseert en het polariseert. Het lijkt de ultieme karikatuur van politieke correctheid, uitgerekend op de kap van een onschuldige kinderfantasie.’ (14-11-2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *