Is elke sportschoolbezoeker een adonis ?

geplaatst in: Eponiemen | 0

Gezien de naam zou het complex stokoud kunnen zijn, maar in feite is het van recente datum: het adoniscomplex, een cocktail van hart- en vaatziekten, leverstoornissen en vooral psychische onregelmatigheden als gevolg van overmatig gebruik van spierversterkende middelen. Het complex wordt vooral aangetroffen onder fervente sportschoolbezoekers die uit een ziekelijke neiging tot ijdelheid anabolen en groeihormonen gebruiken om een gespierd bovenlijf en een wasbordje onder het middenrif te ontwikkelen. Kranten berichten dat er alleen al in Nederland honderdduizend mensen aan het complex lijden.

Het verschijnsel dankt zijn naam aan de titel van een boek van Harvard-psychiater Harrison G. Pope c.s: Adonis Complex: The Secret Crisis of Male Body Obsession (2000). Pope vernoemde het complex naar de wonderschone maar tevens overijdele jongeling Adonis uit de Griekse mythologie. Adonis geldt als symbool van de vergankelijkheid van schoonheid, maar ook als toonbeeld van een man die door zijn roekeloze gedrag zijn eigen dood bewerkstelligt. Beide aspecten liggen ten grondslag aan het woord adoniscomplex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *