triggerfingertje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de medische wetenschap heet een gebogen vin­ger die als gevolg van een peesontsteking niet of nauwelijks gestrekt kan worden een triggerfinger. Uiteraard dankt zo’n trekkervinger zijn naam aan het feit dat hij lijkt op de vergelijkbaar gebogen vinger waarmee schutters de trekker van een vuurwapen overhalen.

Triggerfinger en trekkervinger staan beide in de Dikke Van Dale, als medische vakterm en als naam voor de beruchte schietvinger. Het zal ongetwijfeld die schietvinger zijn waaraan de in 1998 opgerichte Belgische rockband Triggerfinger zijn naam heeft ontleend.

Op zijn beurt ligt de naam van die rockband ten grondslag aan een vrij jonge uitdrukking die je weliswaar niet vaak in de krant aantreft, maar wel geregeld op de radio hoort en soms op internet leest: een triggerfingertje doen.

De geestelijke vader van die uitdrukking is radiodeejay Giel Beelen, die vandaag afscheid neemt bij de Ochtendshow. Beelen introduceerde de uitdrukking nadat Triggerfinger in 2012 in zijn programma het nummer I follow rivers van de Zweedse zangeres Lykke Li had gecoverd en daarmee vervolgens de hitlijsten bestormde en zelfs een nummer 1-notering behaalde.

Sindsdien heeft Beelen het over een triggerfingertje als een band een aantrekkelijke cover speelt of uitbrengt. Een cover met hitpotentie dus, al wil dat ook weer niet zeggen dat zo’n triggerfingertje per se een hit wordt. Zo wist Frans Bauer met zijn Rammstein-cover Du Hast (helaas?) géén nummer 1-notering te halen.

De vraag is natuurlijk of de uitdrukking een triggerfingertje doen – een cover maken (met akoestische instrumenten), in ’t bijzonder: van een minder succesvol nummer een cover met hitpotentie maken – en het woord triggerfinger al tot het bezonken talige erfgoed behoren.

Nee, dat niet, daar zijn woord en uitdrukking simpelweg nog te jong voor. Maar het zijn wél taalvormen met eeuwigheidspotentie. De spreiding ervan wordt namelijk steeds breder en zelfs buiten de context van de Ochtendshow wordt (een) triggerfingertje (doen) nu en dan aangetroffen. Kijk maar op internet. Daar vind je op een marketingsite triggerfingertje zelfs al beschreven als een kopie ‘die beter is gemaakt dan het origineel’.

De toekomst van beide taalvormen staat nu, met het vertrek van Beelen, op een tweesprong. Sterven ze een stille dood of krijgen ze een tweede leven en worden ze vaste waarden in het deejayjargon en vervolgens wellicht zelfs in de omgangstaal?

Die kans is er altijd. Over een jaar of vijf à tien zullen we weten of naast trekkervinger en triggerfinger ook de verkleinvorm triggerfingertje en de uitdrukking een triggerfingertje doen in de Dikke Van Dale zullen zijn opgenomen.

UPDATE: Giel zelf las tijdens zijn laatste Ochtendshow een groot deel van dit Woord van de Dag live voor op de radio. 

© www.woordvandedag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *