Naar welke lid van Dickens’ Pickwick Club is het apneusyndroom vernoemd?

geplaatst in: Eponiemen | 0

Het apneusyndroom staat ook wel bekend als het pickwicksyndroom: een ademhalingsstilstand tijdens het slapen, vooral als gevolg van overgewicht die tot bovenmatige slaperigheid leidt. Het syndroom is strikt genomen geen eponiem, want het verwijst niet naar een meneer of mevrouw Pickwick maar naar de boektitel The Posthumous Papers of the Pickwick Club van Charles Dickens (7 februari 1812-9 juni 1870). Daarin treedt weliswaar een Mister Picwick op, maar deze heeft zelf geen last van het apneusyndroom. Wie dat wel heeft, is Fat Boy Joe, een van de andere leden van de Pickwick club.

De naam van het syndroom werd in 1906 geïntroduceerd door de Canadese arts William Osler (1849-1919), die vooral bekend is geworden vanwege zijn toonaangevende handboek The Principles and Practice of Medicine (1892) en zijn Bibliotheca Osleriana, de verzameling bijzondere boeken die hij vooral tijdens zijn verblijf als hoogleraar in Oxford aanlegde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *