krookworst

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Krijgen de bitterbal en de kroket, sinds mensenheugenis dé culinaire pareltjes uit de vaderlandse keuken, binnenkort concurrentie van de rookworstkroket?

Zeker, althans als het ligt aan de Febo, de snackketen die in 1942 zijn eerste vestiging opende aan de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat (vandaar de naam). Vandaag schrijft de Telegraaf dat de Febo, die in 2017 zijn 75e verjaardag viert, graag een nieuwe kroket wil introduceren. Samen met de HEMA, die datzelfde jaar 90 wordt.  Een kroket met de smaak van een rookworst. Een rookworstkroket dus.

 

 

De Hema voelt daar overigens niets voor: ‘We hebben hier eerder met Febo over gesproken en aangegeven dat we onze rookworst niet uitlenen. Het is al 90 jaar onze beste vriend en daar zijn we zuinig op.’ (Nu.nl)

Rookworstkroket is een nogal lang en bovendien prozaïsch woord. Daarom gaat de Febo op zoek naar een andere naam voor de nieuwe snack: krookworst of rooket, daar mogen de consumenten uit kiezen. De Telegraaf maakt van dat eerste alternatief trouwens kroonworst. Wij zijn weliswaar geen doorgewinterde snackconsumenten, maar misschien mogen wij toch alvast een ongevraagd advies uitbrengen?

Vergeet dat woord rooket. Dat lijkt misschien wel een hip porte-manteauwoord (van de eerste drie letters van rookworst en de laatste drie letters van kroket), maar het is niet appetijtelijk: het woord riekt naar rook, het klinkt als raket en je associeert het daarom onwillekeurig met iets wat aangebrand is. Krookworst is een tikkie beter. Maar dan kroonworst! Alle letters van rookworst zitten erin. Bovendien suggereert dat woord dat de Febo in zijn kroonjaar ook nog eens hofleverancier wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *