pasjeskastje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Europa wil uw leven wéér een stuk lastiger maken’ kopte The Post Online gisteren. Aanleiding was een bericht dat eveneens gisteren in de Telegraaf stond over een kennelijk nieuw onzalig plan van de EU: die EU wil de betaling van internetaankopen gaan reguleren door middel van een pasjeskastje: ‘Vanaf 2018 moeten we alle internetaankopen afrekenen met een nieuw ‘pasjeskastje’ (Telegraaf).

Zo’n pasjeskastje wil de Europese Bank Autoriteit invoeren, omdat de kans op gesjoemel met betalingen, vooral betalingen die met de smartphone worden verricht, steeds groter wordt: ‘Op verzoek van het Europese Parlement bedacht de EBA extra veiligheidsmaatregelen’, schrijft de Telegraaf dan ook: ‘Als het aan de EBA ligt, moeten online-aankopen boven de 10 euro daarom vanaf eind volgend jaar met een identificatie-apparaatje goedgekeurd worden. Dit betekent dat iedereen die via z’n mobieltje bijvoorbeeld boodschappen wil laten bezorgen door de supermarkt, straks een pasjeskast bij zich moet dragen. Ook internetbetalingen met creditcards dienen op die manier beveiligd te worden.’

Als we het goed begrijpen is pasjeskastje dus een soort token, zoals banken die in het stenen tijdperk van het internetbankieren aan klanten verstrekten en waarmee je een transactie moest autoriseren.

Van de maatregel kun je veel zeggen, maar het woord pasjeskastje blijft in elk geval wel hángen. Als tongenbreker én als bron van verschrijvingen: in de paar minuten dat we dit bericht tikten, maakten wij er al per ongeluk pastjeskasje en pasjeskasje van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *